Prøvekør Altid Bilen i Regn og Slud

Der er mange ting man skal holde styr på, når man begiver sig ud for at købe en ny bil. Hvis du læser denne artikel, så regner jeg med, at du allerede er ovre de første stadier. Du har allerede dannet dig et grundigt overblik over alle de behov du har, som du forventer, at din nye bil kan dække. Du har taget højde for, hvordan dine behov kan ændre sig i den umiddelbare fremtid – eksempelvis i forbindelse med flytning, jobskifte eller familieforøgelse. Sidst, men ikke mindst, så har du også læst godt og grundigt op på de mange forskellige bilmodeller, og er fundet frem til et sted imellem 3 og 5 biler, som alle virker som gode kandidater.

Det er lidt forskelligt hvordan folk griber det an, når de er kommet ned på et overskueligt antal muligheder. Nogle sætter sig ned med tekniske beskrivelser af alle bilerne, sammenligner dem på kryds og tværs, og forsøger at vælge den ”objektivt bedste” bil for pengene. Hvis du er god med tal, og elsker analyser, så kan det være en udmærket tilgang – men jeg vil nu ikke mene, at den kan stå alene. Der er nemlig forskel på teori og praksis, og det gør sig særligt gældende, når det kommer til købet af en bil. Den bil du analyserer dig frem til er bedst på papiret, kan sagtens ske at være frustrerende for dig at køre i. Der er en masse ting ved biler, som vi ikke rigtigt kan sætte ord på, men som har stor betydning for vores oplevelse når vi kører. Eftersom vi bruger rigtigt mange timer i vores bil, så er oplevelsen en af de vigtigste faktorer – og den kan man ikke bare sådan evaluere ved at læse om bilen.

Jeg anbefaler derfor altid, at folk prøvekører en bil, før de beslutter sig for at købe den. Det er fint at lave tekniske analyser, noget gætværk og så videre i starten, så man kan spore sig ind på et overskueligt antal biler. Men når du har 3-5 biler at vælge imellem, så er det altså med at komme i gang med at prøvekøre dem. Det er kun ved at sidde bag rattet, og køre et par kilometer i bilen, at du kan danne dig et realistisk indtryk af bilen.

Her vil jeg så også anbefale, at du altid prøvekører bilerne når der er dårligt vejr. Det er nemlig når der er regn og slud, at god styring er aller vigtigst! Du kan let risikere, at alle bilerne føles nogenlunde ligeså behagelige i høj solskin – forskellene viser sig, når det regner. Jeg oplevede selv den enorme forskel der er på, at køre i en Renault Kadjar og min gamle bil, når vejret er dårligt: Renault’en klarede det dårlige vejr uden problemer, og jeg behøv nærmest ikke at tænke over det.

Tag Endeligt din Hobby Super Seriøst

Det er rigtigt dejligt at have en hobby, fordi det giver os noget produktivt at bruge vores tid på, som er fuldstændigt under vores egen kontrol. Vi arbejder ikke på vores hobby, fordi vi er nødt til det: ingen betaler os for at gøre det, ingen fyrer os hvis vi stopper. Det er noget vi gør, fordi vi har lyst. Bare det faktum i sig selv kan gøre en hobby til en behagelig oplevelse: det er et sted vi kan udleve kontrol over vores eget liv og vores egne handlinger.

Der er dog en sørgelig tendens med, at folk ikke tager deres hobbyer seriøst. Her mener jeg ikke, at man skal holde op med at have det sjovt og være super hård og kedelig omkring ens hobby. Jeg mener blot, at man aldrig skal undskylde for sin hobby, og ikke bør gå på kompromis med den. Det værste jeg ved er, når jeg komplimenterer nogen på noget fra deres hobby, og de så straks bliver forlegne og prøver at underspille deres evner eller interesse. Det er som om mange danskere føler en skam over at være passioneret omkring noget, der ikke er deres profession?

Det er super ærgerligt, fordi en hobby er en fantastisk måde at vokse som menneske på. Når vi fortaber os i aktiviteter vi virkeligt elsker, så vokser kærligheden i os. Vi bliver til gladere mennesker, med større overskud og en større interesse i, at gøre noget godt for verden og vores medmennesker. En hobby er en aktivitet der lader os op: giver os energi til at komme igennem de hårde ting her i livet, og mod på at kaste os ud i ukendte ting og altid gøre vores bedste.

Så tag endeligt din hobby super seriøst. Det skylder du både dig selv, og alle andre. Hvis du lige nu går i skole, og bruger meget af din fritid på at spille håndbold, jamen så overvej da at tage på håndbold efterskole. Forestil dig at kunne dedikere et helt år til din hobby! Jeg kan love dig for, at det ikke alene vil gøre dig langt bedre til at spille håndbold, men også vil tillade dig at vokse på alle mulige andre områder på samme tid. Når vi er engagerede i noget vi elsker, så bliver vi mere åbne og nysgerrige. Det betyder at alle de andre oplevelser og aktiviteter på efterskolen vil blive endnu sjovere og mere lærerige.

Nogle holder sig tilbage, fordi de er bange for at blive trætte af deres hobby, hvis de dedikerer sig for meget til den. Men det er en dårlig undskyldning: hvis du bliver træt af din hobby fordi du tager den seriøst, så er du allerede træt af den på et eller andet plan, men går bare og trækker tiden ud. Det er bedre at finde ud af, at du ikke har fat i den rigtige hobby for dig, end at spilde tiden med at gøre det halvhjertet.

Skole i Sommerferien er Helt Anderledes end du Forventer

Der er ikke noget bedre, end når sommerferien nærmer sig, og man endelig kan få et afbræk fra skolen og hverdagen. Det er noget alle ser frem til, og de fleste har en eller anden idé om, hvad de gerne vil lave når de endelig har fri. Det er typisk noget med at slappe af foran fjernsynet, tage en tur på stranden, eller måske tage ud at rejse. Mange vil gerne hænge ud med deres venner, eller måske møde nye og spændende mennesker, som de kan lære noget af, og blive gode venner med. Planerne er sjældent særligt faste, fordi det jo handler om at være fri og spontan.

Derfor vil du også få et meget undrende blik fra disse mennesker, når du fortæller dem, at du har tænkt dig at gå i skole i din sommerferie. Det er det modsatte af, hvad folk forbinder med en god sommerferie. Savner du virkeligt de mørke klasselokaler, de kedelige bøger og en lærer der konstant stiller dig svære spørgsmål? Hvem i alverden ville dog bruge sin sommerferie på at få endnu mere skole ind i deres liv.

Men det er selvfølgeligt ikke en almindelig skole, du har tænkt dig at bruge din sommerferie på. Det er derimod en sommerhøjskole. Hvis folk ikke ved hvad en højskole er, eller hvad den kan have at byde på, så vil det nok ikke ændre meget på deres opfattelse. En skole er vel en skole?

Men nej, en sommerhøjskole er noget helt andet. Det er en kombination af alt det, som folk typisk bruger deres sommerferie på, bare gjort hundrede gange bedre. Når man tager på sommerhøjskole, så er det kedelige og mørke klasselokale nemlig udskiftet med en rejse ud i verden. Nogle tager med højskolen til Vietnam eller Myanmar, mens andre tager til Cuba eller Mexico. Man kommer samtidig afsted med en række andre unge mennesker, som deler ens lyst til eventyr og selvudvikling. Med en sommerhøjskole kombinerer man altså et eksotisk eventyr til udlandet, med et stærkt fællesskab og en fokus på at bryde ud af sine egne grænser og lære sig selv bedre at kende.

Hvis du taler med folk, der har gået på efterskole eller højskole, så vil de alle kunne fortælle dig om de ufatteligt stærke venskaber, de har fået derfra. Når man bruger hver dag sammen med de samme mennesker, og løser diverse udfordringer i fællesskab, så knytter man bånd der er ufatteligt stærke. At kunne gøre det samme i løbet af en sommerferie, er helt fantastisk. Man får oplevet naturen og de forskellige kulturer, i det eller de lande man besøger. Man hjælper hinanden igennem tykt og tyndt, og ender ud med venskaber for livet. Det er ikke den traditionelle skolegang: det her, er livets skole. Fokus ligger på at lære om verden, og at lære noget om os selv og hinanden.

Sådan Øger du Salgsprisen når du Sælger Din Bolig

Der er ikke nogen der kan lide at blive snydt, og specielt ærgerligt er det, når vi snyder os selv. Jo flere penge der er tale om, jo mere ondt gør det at indse, at man har dummet sig. Den største handel de fleste danskere nogensinde kommer til at gøre, i løbet af deres liv, er køb eller salg af deres ejendom. Det betyder altså, at man i forbindelse med salget af sit hjem, bør være ekstra omhyggelig, hvis man ikke vil risikere at snyde sig selv, og stå tilbage med en alt for lav salgspris og en dårlig smag i munden.

Men det er jo de færreste af os, der har særligt meget erfaring med at sælge noget så dyrebart, som en bolig. Derfor søger vi selvfølgeligt råd hos en ejendomsmægler: de er jo professionelle, og må have styr på det. Samtidig er de selvfølgeligt motiverede for at hjælpe dig med at få en god pris, da de typisk aflønnes i forhold til salgsprisen. Det er skam også en rigtig fornuftig tankegang, og vil passe til langt de fleste menneskers behov.

Men hvis du selv står med ansvaret for at sælge din bolig, eller bare selv gerne vil gøre noget for at øge salgsprisen, så kan det også sagtens lade sig gøre. Der er nemlig nogle ganske simple ting du kan gøre, som næsten med sikkerhed vil gøre din bolig mere attraktiv overfor de potentielle købere, og give dig mulighed for at sælge til en bedre pris.

En af de første ting du bør gøre som boligsælger er, at få udfærdiget en tilstandsrapport af den bolig du gerne vil sælge. Det virker måske som en selvfølge, men da der ikke direkte er lovkrav om at man skal have en tilstandsrapport for at sælge et hus, så kan man let komme til at overse det. Man har trods alt rigeligt med ting at skulle håndtere, og mange glemmer derfor at bestille en tilstandsrapport, og får det måske først gjort når en potentiel køber spørger efter den. Den køber risikerer du selvfølgeligt at skræmme væk når du fortæller, at du ikke har én: det bliver typisk tolket som et dårligt tegn hos køber, og det kan man jo godt forstå. Samtidig er det værd at være opmærksom på, at det kan være ganske risikabelt ikke at få udfærdiget en tilstandsrapport før du sælger. Så hæfter du nemlig for det, hvis køberen oplever problemer med boligen senere hen. Får du udfærdiget en tilstandsrapport kan du derimod tegne en ejerskifteforsikring, og så har du hænderne helt fri, idet boligen er blevet solgt. Det er altså rart at vide, at der ikke lige pludseligt dukker en økonomisk katastrofe op ude i fremtiden.

Med tilstandsrapporten i hænderne kan du stolt fremvise den stand din bolig er i. Hvis rapporten viser problemer, så kan du gå ind og løse problemerne, hvilket selvfølgeligt automatisk øger værdien af dit hjem.

Få Fingre i Bilen Der Aldrig Kommer til England

Vi har det godt i Danmark, men der er visse områder, hvor vi lider en smule under vores størrelse. Med kun 5-6 milliarder indbyggere er der eksempelvis nogle grænser for, hvad de danske bilforhandlere vælger at sætte til salg på det danske marked. Der findes et utal af forskellige bilmodeller ude på det internationale marked, men kun de mest populære har det med at finde vej til det danske land. Det kan ganske enkelt ikke betale sig at importere de andre modeller, da det vil tage for længe at sælge dem. Det betyder desværre, at udvalget af nye biler på det danske marked er både småt og kedeligt.

Men der er faktisk en bil, som man kan få fingrene i her i Danmark relativt nemt, selvom den er helt umulig at få i England. Du kan heller ikke få denne bil i lande som Irland, Malta eller på Cypern. Selv Australien og New Zealand får ikke denne bil på markedet – men her i lille Danmark, kan du købe den lige nu!

Det er Renault Talisman vi snakker om, og den er langt fra at være en kedelig bil. Det er en stor familiebil, hvor der er lagt mange kræfter i at kombinere et elegant design med moderne udstyr og en høj grad af komfort. Markedet for store familiebiler har længe været en slagmark for bilproducenterne, og Renault var næsten blevet presset helt ud. Renault Talisman er deres vej tilbage på markedet, og det må siges at have været en enorm succes. Oveni det har de specifikt designet bilen på en sådan måde, at den også er et logisk valg for virksomheder at investere i til deres flåder.

Men hvorfor kommer denne bil så ikke til England, New Zealand eller Australien? Jo, det skyldes ganske enkelt at folk kører i venstre side af vejen i disse lande. Det betyder at producenterne skal investere en masse penge i, at producere en særlig version af bilen, for at få den ud på de markeder. Interessen for disse biler har været faldende i markederne, og det kan derfor ikke betale sig, at bruge en masse penge på at opsætte en produktion hvor førersædet sidder i højre side.

Så forklaringen er jo meget simpel, og giver god mening. Den har ikke som sådan at gøre med, at man har valgt Danmark over England, men slut-resultatet er det samme: vi danskere kan lige nu købe en lækker og gennemført bil, som mange andre lande slet ikke kan få fingrene i. Det gør det lidt sjovere at handle på det danske marked, og er et lille plaster på såret over, at vores udvalg ellers er så begrænset. Samtidig er en Renault Talisman en virkeligt gennemtænkt bil, så hvis du har en stor familie, er den altid værd at overveje.

Danmark er Blevet en Del af Det Internationale Bilmarked

Man kan nogle gange godt få lidt mindreværdskompleks over, at være fra Danmark. Ikke fordi vi ikke gør det godt, og har et stærkt demokratisk samfund, som vi kan være stolte af. Men simpelthen fordi vi er så lille et land, at vi nemt bliver overset. Der er nogle få områder hvor vi har formået at gøre os bemærket som folk og land, men generelt er det nemt ikke at tage et land seriøst, der ikke engang kan bryste sig med 6 millioner indbyggere. For mange af de større lande rundt omkring i verden svarer det til indbyggertal i en af deres byer.

Men der er faktisk et område, hvor Danmark for alvor er begyndt at træde frem på verdenskortet. Det er nemlig når det handler om biler. Nej, det er ikke fordi vi er begyndt at producere en masse biler til eksport, eller har lavet nogle enorme teknologiske revolutioner. Det er muligt den slags kommer. Men lige nu, er det faktisk vores evne til at være en international spiller på markedet for eksisterende bilmodeller, vi virkeligt kan gøre os bemærkede på.

I de fleste lande er befolkningen praktisk talt begrænset til at købe og sælge biler indenfor landets grænser. Det er bilforhandlerne der har pengene, de nødvendige kontakter og tålmodigheden med papirarbejdet til, at kunne bringe biler ind i landet. Det er der ikke nogen private der gider at døje med, så derfor tager de selvfølgeligt hen til bilforhandleren, og køber deres bil der. Der er som sådan ikke noget galt med den arbejdsfordeling: den har bare nogle bivirkninger for de personer, der ønsker at købe en bil. Først og fremmest, så giver det bilforhandlerne lidt for meget magt, når det kommer til prissætningen af biler. De behøver udelukkende at konkurrere med de andre nationale bilforhandlere, hvilket øger risikoen for prisaftaler. Derudover er bilforhandlerne selvfølgeligt ikke specielt risiko-villige, og importerer kun nogle ganske få bilmodeller – nemlig dem, de ved, de hurtigt kan få solgt. Det betyder at befolkningen i disse lande ikke har særligt mange biler at vælge imellem, og risikerer at betale overpris for dem, der nu engang er.

Men i Danmark er det anderledes. Her har private aktører som Yupex specialiseret sig i, at gøre import-processen nem og overskuelig for privatpersoner og mindre virksomheder. Det betyder, at man som dansker ikke længere er begrænset til de priser, og det udvalg, som danske bilforhandlere vælger at udbyde. De kan i stedet vælge at kigge efter en bil i Tyskland, og så nemt og elegant få den importeret og registreret i Danmark. Det er også takket være virksomheder som Yupex, at folk i Danmark kan eksportere deres brugte bil til markeder, hvor der er stor efterspørgsel: det betyder, at danskerne kan få den bedst mulige pris, når de sælger deres gamle bil.

Konsekvenserne af Manglende IT Sikkerhed i Din Virksomhed

Du kunne nok aldrig drømme om, at lade døren til din virksomhed stå ulåst, når den sidste medarbejder var taget hjem. Det er ganske intuitivt for os, at den fysiske adgang til vores værdifulde ting skal begrænses med lås og slå. Alle kan se problemet i, hvis en flok kriminelle bare kan vade ind og tømme lageret, pakke de ansattes laptops ned, og eventuelt sætte ild til det sidste. Det ville være altødelæggende for en virksomhed! Penge, hemmeligheder, varer og så videre ville være væk. Det værste ville være, at man kun havde sig selv at bebrejde: døren stod jo piv-åben! Vi ved der er kriminelle mennesker derude, som ikke kender forskel på dit og mit, og som er villige til at gøre sig selv til tyve for at tømme din virksomhed og berige sig selv. Når de findes derude, så er vi selvfølgeligt nødt til at gøre noget for, at de ikke bare kan vade ind og gøre det. Det er nemt at forstå hvordan en lås virker, så det er en selvfølge, at der skal sådan en på døren. Vi kan se hvor effektivt et hegn er til at holde folk væk, og vi kan nemt forestille os, hvordan en vagt kan hjælpe hvis kriminelle møder op. Det hele giver sig selv, så derfor tager vi selvfølgeligt disse forholdsregler for at passe på vores virksomhed og dens værdier.

Problemet kommer, når de kriminelle benytter sig af metoder, som vores intuition ikke helt er udviklet til at kunne forstå. De moderne kriminelle har mestret den digitale verden, og har specialiseret sig i at bryde ind i computersystemer. Vi lever i en tid, hvor der er flere digitale penge i verden end der er fysiske pengesedler og mønter. Vores patenter og hemmeligheder er ikke gemt på et stykke papir i et pengeskab: nej, de ligger på harddisken på en computer. Vores interne og eksterne kommunikation foregår ikke længere med breve eller telefonopkald: nej, det er typisk via email, chat og VoIP. Hvis en kriminel får adgang til dit IT system, så har de adgang til det hele.

Der skal altså digitale låse, hegn og vagter til. En moderne virksomhed er nødt til at benytte sig af sikker email, hvis de vil være helt sikre på, at en hacker ikke pludseligt læser med når man sender en email. Den er nødt til at tage IT sikkerheden seriøst, og få opsat firewalls og antivirus software. Og selvfølgeligt skal der også en vagt til: en kompetent IT afdeling, med folk der forstår sig på IT sikkerhed og ved hvad de skal gøre, hvis de kriminelle møder op digitalt og prøver at få adgang. Vi kan ikke tillade os selv at ignorere dette område af virksomhedens sikkerhed, blot fordi det ikke er ligeså intuitivt som den fysiske lås på døren – konsekvenserne er de samme.

Bilen er Det Bedste Sted at Dagdrømme

Jeg har altid haft en livlig fantasi, og det har nogle gange bragt mig i problemer. I skolen havde jeg for eksempel tendens til at sidde og stirre ud af vinduet, og dagdrømme om alt mellem himmel og jord. Læreren var ofte nødt til at sige mit navn flere gange, før jeg opdagede, at den virkelige verden krævede min opmærksomhed. Jeg fandt det selvfølgeligt frustrerende dengang, fordi det er noget sjovere at tænke på Elvere og feer, end det er at arbejde med ligninger og andet tørt fagligt materiale. Men jeg kan da godt se nu, at det ikke var det rigtige sted at sidde og drømme sig væk. Nogle gange byder livet på ting, som ved første øjekast ikke er særligt spændende. Men det betyder ikke, at vi bare kan løbe fra det, ved at drømme os væk til et andet univers. Hvordan ville mit liv have set ud i dag, hvis mine lærer bare havde ladet mig sidde der, og slet ikke være mentalt til stede i undervisningen? Jeg ville ikke have været i stand til at lægge to tal sammen, og havde aldrig fået den karriere, jeg har i dag.

Det viste sig da også, at langt de fleste ting faktisk bliver spændende, når først man har brugt noget tid på at forstå dem. Jeg endte med at blive vildt passioneret omkring historie, fordi min lærer var god til at bringe mig tilbage til virkeligheden. Og ved du hvad det bedste af det hele er? De ting jeg lærte om i historie-timerne har gjort mit indre univers endnu mere spændende og detaljeret. Jeg dagdrømmer tit om historiske begivenheder, og hvordan jeg selv ville ændre på tingene, hvis jeg var til stede. Det har bragt en helt ny og uendeligt stor dimension ind i min fantasi.

Men ja, jeg dagdrømmer stadig. For det er der slet ikke noget galt i – det skal bare gøres på det rigtige sted og på det rigtige tidspunkt. I mine øjne er det bedste sted at dagdrømme helt klart bilen. Når jeg sætter mig ind bag rattet i min Kia Ceed, så føler jeg, at jeg hopper om bord på en tidsmaskine. Den rigtige kombination af bevægelser på rattet, pedalerne og gear-stangen er hvad der bestemmer hvilket år og hvilket sted jeg drager til i min fantasi.

Nu skal du selvfølgeligt ikke tro, at min Kia og jeg er til fare for nogen i trafikken. Jeg er selvfølgeligt fuldt ud vågen og opmærksom. Jeg digter bare historier omkring de ting jeg ser. Måske forvandles alle bilerne omkring mig til kareter, og at jeg er på vej hen for at besøge kongen. Eller måske forestiller jeg mig, at vi er taget langt ud i fremtiden, og at vi alle sammen flyver. Vejen er blevet til skyer, og min bil har fået vinger. Det hele lyder skørt, men jeg kan love dig for, at det er sjovt! Og ingen behøver at vide, at jeg dagdrømmer hver eneste dag i bilen – det eneste de ved er, at jeg altid møder op på arbejdet med et kæmpe smil på læberne.